C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Utazó

Bulgária I.

Ajánlom ismerőseimnek

C6 2007. március 31., szombat 11:46

Azúrkék tengerpart, aranyló homok, hangulatos városkák, történelmi értékek sokasága és persze a híres rózsaolaj. Ez mind megtalálható egy országon belül, nevezetesen Bulgáriában. A turisztikai szempontból eddig kissé mostohagyereknek számító ország rengeteg szépséget rejt magában. Kedvüket lelhetik benne a tengerparti nyaralásra vágyók és azon turisták is, akik inkább némi kultúrával szeretnének feltöltődni útjuk során.

Kezdjük az ismerkedést Szófiával, Bulgária hegyekkel övezett fővárosával. "Raszte no ne sztaree" azaz "növekszik, de nem öregszik" hirdeti a város címerének felirata, ami arra utal, hogy bár Szófia középpontjának a helye már lassan 7000 éve ugyanaz - a lakosság száma pedig már több mint egymillió - de még mindig fiatalos arcát mutatja az idelátogatónak.

Szokatlan az elhelyezkedése is, ugyanis nem az ország földrajzi középpontjában található, hanem attól jóval távolabb, mégis központi helynek számít, nem csak az ország, de az egész Balkán szemszögéből nézve, ugyanis itt haladnak el illetve vezetnek keresztül a félsziget legfontosabb útjai, vasútvonalai.

Kihagyhatatlan látnivaló Szófia szimbóluma, a csodás, aranyozott kupolájú Alexander Nevszki székesegyház, amely az azonos nevű téren található, és a főváros névadója, a Balkán-félsziget híres építészeti remekműve; a Szent Szófia templom, valamint a Szófia Városi Kert, ahol kávéházak, szökőkutak, hinták fogadják a városba érkezőket. A legfőbb látnivalókat gyalogszerrel is könnyen el lehet érni, hiszen a főváros központjában találhatóak. Érdemes még felkeresni a környékbeli Bojanai templomot, amely a Világörökség részét képezi.

A főváros mérsékelt kontinentális éghajlata városnézésre nagyon is alkalmas, s bár a nyár eleje kissé csapadékos, az augusztus már száraz, az ősz pedig varázslatos és novemberig kellemesen meleg.

>>

micha-negro

Kapcsolódó linkek