C6 kezdőlapnak | Kedvencekhez adom

Gasztrokaland

Joghurt és rózsalekvár

Ajánlom ismerőseimnek

C6 2007. február 26., hétfő 20:05

Bulgária kezd újra a turisztika figyelmének középpontjába kerülni, ami nem is csoda, hiszen hihetetlen fejlődésnek indult az elmúlt években. A tengerpartokon elegáns szállodák sora várja vendégeit.Vélhetően senki nem akar a nyaralás alatt főzőcskézni, ezért, íme egy kis ízelítő a bolgár gasztronómia világából.

Azt már lehet tudni, hogy a joghurtnak tulajdonképpen ez a bájos ország az őshazája, valamint azt is, hogy a rózsából nemcsak olaj, de lekvár is készíthető.

Ezzel viszont korántsem értünk az étlap végére. Mindenki találhat magának kedvére való ételt, akkor is, ha vigyázni akar az alakjára, és akkor is, ha éppen ájulásig enné magát. A kicsit törökös, és a mediterrán konyha alapjait magában hordozó, ugyanakkor némi bolgáros ízzel megfűszerezett fogásoknak nagyon nehéz ellenállni. Nagy hőségben például nyithatunk a tarator levessel, azaz hideg sós-joghurtos uborkalevessel, melynek a préselt fokhagyma, a darált dió és a kapor kölcsönöz pikáns ízt. A paradicsomot, uborkát, zöldpaprikát, juhsajtot és olívabogyót tartalmazó sopszka salátával biztos, hogy mindenhol találkozni fogunk, méghozzá olyan adagban hogy az már önmagában felér egy ebéddel. De nincs megállás: könnyedebb verzióként jöhet hozzá omlós, roston sült vagy éppen rántott hal, esetleg a kebapcse, amely elnevezés ízletes, roston sült kolbászkákat takar. A muszakához hasonló, rizzsel, krumplival, paradicsommal lerakott birkahúst, vagyis a djuvecset szintén érdemes megkóstolni. A hagymás rablóhús készítésben is verhetetlennek bizonyultak a bolgár szakácsok, ha ilyet szeretnénk enni, elég kimondani a pincérnek a siscseta varázsszót. Jófajta vörösbort: Mavrudot, vagy Melniket ihatunk hozzá. A sörkedvelőknek pedig a nagy népszerűségnek örvendő - és literes, sőt minihordós kiszerelésben is kapható - Zagorkát ajánlom. Az ásványvízkínálat szintén nem mindennapi, köszönhetően a sok gyógyvizes forrásnak.
A desszertekben sem csalódhat, aki kedveli az igazán édes ízeket: a török időket idéző baklava és a mustszirupból készült racsel nevű édesség, valamint a cukrozott joghurt gondoskodik a kalóriapótlásról. Persze gyümölcsökből is rengeteg fajtát lehet kapni, így az is jól jár, aki kényes az alakjára. Ha esti folklórműsorra vagyunk hivatalosak, bizton számíthatunk arra, hogy megkínálnak minket - a kapuban állva, a helyi szokások szerint - óriási (kenyérméretű), kemencében sült pogácsával, és hű barátjával, a rakijával. A rakija nagyon-nagyon finom szőlőpálinka, de bánjunk vele óvatosan, mert édes ízének köszönhetően az ember hajlamosabb többet fogyasztani a kelleténél, amelynek kellemetlen mellékhatásai lehetnek, hazafelé, a buszon ringatózva...

micha-negro